Six Sigma är ett koncept som syftar till att göra företagets processer robustare så att variationen i kvalitet och prestanda minskar.
Ordet står för en statistisk term för felfrekvens. En process som körs på sex sigma-nivå har inte mer fel än 3,4 per en miljon möjligheter. Vid den nivån är processen så stabil att kvalitetskontroll oftast inte behövs utan leverans kan gå direkt till kund.
Inte så mycket egentligen. När Motorola myntade begreppet sammanförde man redan kända statistiska metoder under en ny hatt. Begreppet spreds sedan och kopierades över världen.
Metoderna som användes hade varit etablerade sedan länge under namn som TQM och Kaizen. Det som gjorde Motorolas satsning så framgångsrik var att företaget hade en tydlig idé om hur arbetssättet skulle införas och en stark förankring i högsta ledningen.
Konceptet fick mycket stor inverkan på Motorolas produktkvalitet och minskade kraftigt deras kvalitetsbristkostnader på 80- och 90-talet.
Man kan säga att konceptet har tre egentliga beståndsdelar:
Den första delen är utbildning i statistiska metoder. Denna utbildning i kombination med modern programvara som Minitab har gjort statistiken tillgänglig för många fler än tidigare. När denna insikt kombineras med processkunskap och erfarenhet kan problem och "surdegar" identifieras och åtgärdas permanent
Den andra delen är projektmetodiken enligt DMAIC. Ett projekt genomförs enligt ett fastslaget arbetssätt som skapar ordning i projekten och gör resultaten lätta att kommunicera. Metodiken kallas DMAIC vilket står för projektfaserna: Define, Measure, Analyze, Improve och Control
Den tredje delen är metoden för införande av konceptet. Du kanske har hört talas om Green Belts, Black Belt, Master Black Belts och Champions? Till skillnad från Lean Manufacturing har Six Sigma en fastslagen hierarki med tydliga roller i organisationen. Detta gör att Six Sigma är mer toppstyrt och beroende av specialister än Lean, fördelen kan vara att konceptet kan uppfattas som mer spännande och kanske även mer statusfyllt för de medverkande.
Många svenska företag har lite halvengagerat provat på metodiken i samband med att en eller flera i personalen gått Black Belt utbildningar. Det finns dock ett motstånd bland svenska företagsledningar att ta till sig konceptet i sin helhet eftersom många uppfattar Six Sigma som alltför "amerikanskt" med dess toppstyrda synsätt och specialuttryck.
Konsekvensen blir att kursdeltagarna gör ett lyckat Black Belt projekt men att de därefter kan bli otåliga när deras kompetens inte används i företagen.
De svenska företag som infört konceptet strikt enligt skolboken är därför framförallt de amerikanskt ägda som GE och Volvo Personvagnar (när de ägdes av Ford)
En kombination av Lean och Six Sigma brukar kallas Lean Six Sigma. Här sammanförs de bästa delarna av de två koncepten.
Exempelvis använder man sig ofta av DMAIC metodiken men man begränsar sig inte till enbart statistiska metoder för att lösa problem utan även använder sig av Lean metoder som värdeflödesanalyser, SMED eller 5S vid åtgärder
Ett annat sätt att sammanföra koncepten är att i sitt leanprogram använda sig av statistiska metoder för att stabilisera sina processer men de vanliga leanverktygen i sina övriga strävanden
Ja, och det är till och med att rekommendera. Det är synd om de goda tankarna inom Six Sigma inte används bara för att man känner sig skeptisk till att skapa en särskild organisation med "Master Black Belts".
Istället för att kopiera dessa titlar därför ofta mer effektivt att arbeta mer jordnära. Vi på WCM rekommenderar att man införlivar de bakomliggande idéerna i företagets vanliga arbetssättet och anpassar kvalitetsledningssystem, utbildningsinsatser och ledarskap till detta .
Utifrån detta ramverk skapas naturligt en efterfrågan på utbildning där kunskaperna kan användas direkt. Kontakta gärna oss om du vill diskutera hur en strategi för att införliva Six Sima-metoder i er organistion på ett naturligt sätt.
Oskar Olofsson
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du
Jordnära leanarbete som fungerar
Kursnamn | Datum |
Bästa Kända Arbetssätt | 14 nov 2023 |
Handledarutbildning 5S | 15 nov 2023 |
SMED ställtidsreduktion | 23-24 nov 2023 |
Lean inom underhåll | 5 dec 2023 |
Förbättringsledaren - faktabaserade metoder | 6 dec 2023 |
Lean ledarskap, visualisering och daglig styrning | 7 dec 2023 |
NY - Strategisk produktionsutveckling | 18 - 19 jan 2024 |
Införande av Lean och WCM
Lean Ledarskap
5S införande
Ställtidsreduktion SMED
Standardiserat arbetssätt
Effektivt underhåll
Förbättringsarbete
Bästa Kända Arbetssätt
Lyckas med 5S