Alla som har arbetat med lean under en längre tid brukar beskriva det som en resa. Här delar Oskar Olofsson, grundare av WCM Consulting AB, sin egen resa inom området.
Min första kontakt med leanfilosofin kom 1995 när jag blev chef för Garpenbergs anrikningsverk, som tillhörde Boliden. Som ung chef gjorde jag alla nybörjarmisstag man kan tänka sig, men det var en mycket lärorik tid.
Verket var gammalt och i dåligt skick, och vi behövde egentligen investera i ny utrustning. Men eftersom metallpriserna var låga, fick vi istället fokusera på att förbättra det vi redan hade.
Vi arbetade hårt för att öka utbytet och tillgängligheten. Genom att använda statistiska metoder för att optimera processerna och införa mer systematik i underhållet lyckades vi öka volymerna och utvinna mer metaller ur malmen. Målet var inte bara att öka lönsamheten, utan att överleva i väntan på bättre tider.
En viktig lärdom jag tog med mig från gruvbranschen var att olika förutsättningar ger olika resultat. Trots att vissa gruvor runt om i världen har rikare och mer lättillgängliga malmer, så har de gruvor med sämre förutsättningar ändå kunnat överleva och konkurrera år efter år. Det verkar som att de gruvorna har kompenserat sin fattigare malm med ett mer resurssnålt arbetssätt.
Efter fem spännande år inom gruvindustrin bestämde jag mig för att vidareutveckla mig inom verksamhetsutveckling och började arbeta som managementkonsult. Det var fantastiskt att få möjlighet att besöka och lära känna olika företag med sina unika förutsättningar.
En av de mest minnesvärda upplevelserna från den tiden var när jag, på uppdrag av Sida, arbetade med utbildning och projektstöd för industrier i Afrika. Jag kommer särskilt ihåg ett bryggeri i Mozambique där jag hjälpte till att införa lean. Fabriken låg i ett mycket fattigt område och varje dag satt hundratals arbetslösa utanför grindarna och hoppades på att få jobba.
Inne i fabriken öppnade sig en annan värld. Det var en välorganiserad fabrik med modern utrustning och hög kvalitet på ölen de producerade, jämförbar med ledande varumärken i världen.
Detta är ett bra exempel på hur företagskulturen kan vara avgörande för företagets framgång, och ibland kan den vara viktigare än vilket land företaget verkar i.
År 2006 valde jag att ta en paus från konsultvärlden och blev teknisk chef vid Phadia AB (tidigare Pharmacia, nu Thermo Fischer). Jag ansvarade för en avdelning med cirka 40 ingenjörer och tekniker som stödde produktionen med frågor om bland annat lean, produktöverföring, processutveckling, automation och underhåll.
Vi satsade stort på lean inom produktionen och stödfunktionerna. Vårt mål var att uppnå resurssnål tillväxt eftersom företaget ständigt växte. Det var en fantastisk och lärorik erfarenhet att gå från konsultrollen till en linjeroll där jag fick möjlighet att arbeta mer långsiktigt.
Vår satsning på lean gav en betydande effekt. Produktiviteten ökade med 281 % på fem år. Dessutom implementerade vi Hoshin och Barashi (även kallat Visual Planning) för att effektivisera projektarbetet i hela organisationen. Phadia var finalist till Stora Leanpriset 2011.
För att kunna arbeta med lean på både strategisk och praktisk nivå grundade jag WCM Consulting AB.
Jag har alltid sett lean som ett medel för att uppnå olika mål, inte som ett mål i sig självt. Det kan handla om att förbättra produktiviteten, skjuta upp investeringar eller förbättra leveranssäkerheten och produktkvaliteten.
Mitt mål är att erbjuda en helhetssyn där nuläge och mål är tydliga och där verktygen inom lean och andra effektiva metoder väljs ut och implementeras på ett genomtänkt sätt.
Genom åren har jag hjälpt kunder som NCC, ABB och Kopparbergs Bryggeri att närma sig en produktion i världsklass. Jag har även skrivit två böcker, hållit hundratals utbildningar och utvecklat ett digitalt stöd för visualisering.
Jag vill hjälpa fler att lyckas! Vad kan jag göra för dig?
/Oskar Olofsson
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du
Jordnära leanarbete som fungerar
Kursnamn | Datum |
Bästa Kända Arbetssätt | 14 nov 2023 |
Handledarutbildning 5S | 15 nov 2023 |
SMED ställtidsreduktion | 23-24 nov 2023 |
Lean inom underhåll | 5 dec 2023 |
Förbättringsledaren - faktabaserade metoder | 6 dec 2023 |
Lean ledarskap, visualisering och daglig styrning | 7 dec 2023 |
NY - Strategisk produktionsutveckling | 18 - 19 jan 2024 |
Införande av Lean och WCM
Lean Ledarskap
5S införande
Ställtidsreduktion SMED
Standardiserat arbetssätt
Effektivt underhåll
Förbättringsarbete
Bästa Kända Arbetssätt
Lyckas med 5S