Min leanresa

Alla som arbeta med lean under en längre tid brukar kalla det för en resa. Här berättar WCM Consulting ABs grundare, Oskar Olofsson om sin.

1995 – 2000 - En gruva som kämpar för sin överlevnad

Min första kontakt med leanfilosofin kom 1995 när jag blev chef för Garpenbergs anrikningsverk som tillhör Boliden. Jag var ung som chef och gjorde väl alla nybörjarmisstag som man kan göra, men det var en mycket lärorik tid.

Verket var vid den här tiden gammalt och slitet och i stort behov av investeringar. Metallpriserna var dock låga, så istället för att köpa ny utrustning fick vi lov att försöka förbättra det vi hade.

För att göra situationen bättre satsade vi främst på att öka utbyten och höja tillgängligheten. Vi började använda statistiska metoder för att optimera processerna och satsade på ökad systematik i underhållet. På så vis kunde volymerna öka och vi började utvinna mer metaller ur malmen. Det gällde inte bara att öka lönsamheten, målet var att överleva i väntan på bättre tider.

En viktig lärdom från gruvbranschen var att skilda förutsättningarna ger olika resultat. Vissa av världens fyndigheter är rika på metaller och malmen ligger lättillgängligt. Man skulle kunna tro att dessa gruvor snabbt konkurrerar ut andra gruvor med fattigare och mer svårtillgängliga malmer. Detta verkar dock inte riktigt stämma. På något sätt verkar de fattigare gruvorna kunna överleva och konkurrera år efter år.

Slutsatsen är att gruvorna med sämre förutsättningar genom åren har lyckats kompensera sin fattigare malm med ett mer resurssnålt arbetssätt.
 

2000-2006 Leankonsult i Sverige - och i Afrika

Efter fem mycket intressanta år inom gruvvärlden bestämde jag mig till slut för att lämna dalaskogarna. Jag ville vidareutveckla mig inom verksamhetsutveckling och blev anställd som managementkonsult. Jag tyckte det var fantastiskt att på detta vis få se en mängd olika företag och försöka förstå deras olika förutsättningar.

Något av det mest minnesvärda från denna tid var att jag på Sidas uppdrag arbetade med utbildning och projektstöd för industrier i Afrika. Bland annat minns jag ett bryggeri i Mozambique som jag hjälpte att införa Lean. Fabriken låg i ett mycket fattigt område och varje dag satt hundratals arbetslösa utanför grindarna som hoppades på att få komma in och få jobba.

Innanför staketet var det som en annan värld öppnade sig. Det var en mycket professionellt driven fabrik med modern utrustning, rent och snyggt. Ölen de bryggde jämfördes kontinuerligt med de ledande märkena i världen i smak och kvalitet.

Jag tycker att detta är ett bra exempel på hur viktig företagskulturen är, många gånger kan den vara en viktigare förklaring till hur företaget fungerar än landet där företaget verkar.

2006-2011Allergitester

Jag gjorde en paus från konsultvärlden 2006 för att bli teknisk chef vid Phadia AB (fd. Pharmacia, nu Thermo Fischer) vilket innebär att vara chef för en avdelning med ca 40 ingenjörer och tekniker som stöttar produktionen med bland annat leanfrågor, produktöverföring, processutveckling, automation och underhåll.

På Phadia satsade vi kraftfullt på Lean inom produktionen och i stödfunktioner. Här handlade det verkligen om resurssnål tillväxt eftersom företaget hela tiden växer. Jag tyckte det var jättekul och lärorikt att efter åren som konsult gå tillbaka till en linjeroll och där möjligheten till långsiktighet är större.

Satsningen på Lean gav mycket stor effekt. Produktiviteten ökade med 281 % under fem år. Vi gjorde även en satsning på Hoshin och Barashi (även kallat pulsmöten) för att effektivisera projektarbeten i hela organisationen.

Phadia var finalist till Stora Leanpriset 2011.

2011 Grundar WCM Consulting AB

För att kunna arbeta med Lean såväl på strategisk nivå som med praktisk coachning grundade jag WCM Consulting AB.

Alltför många konsultföretag ser "lean" som ett mål i sig själv. Jag har aldrig sett det så utan anser att målet alltid något annat. Ofta handlar det om att förbättra produktiviteten, ibland att kunna skjuta upp investeringar eller att förbättra leveranssäkerhet och produktkvalitet.

Det jag vill erbjuda är en helhetssyn där nuläge och mål är tydligt och där verktygen ur lean och andra effektiva metoder välj ut och införs på ett genomtänkt sätt.

Genom åren har jag hjälpt kunder som NCC, ABB och Kopparbergs Bryggeri att närma sig en produktion i världsklass

Jag har även skrivit två böcker, hållit hundratals utbildningar och utvecklat ett digitalt stöd för visualisering

Jag vill hjälpa fler att lyckas! Vad kan jag göra för dig?

/Oskar Olofsson


Intresserad av Lean och WCM?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du

  • Alla nya artiklar i din e-post
  • Gratis första kapitel ur böckerna "Bästa kända arbetssBätt" och "Lyckas med 5S"
  • Rabatt på utbildningar och kurser
  • Tillgång till kalkylatorer och presentationer
Förnamn
E-post