TAK / OEE eller papper och penna?

En av trenderna just nu inom svensk industri är att installera produktionsuppföljningssystem av typen TAK /OEE. Jag anser att dessa investeringar alltför ofta görs utan en riktig behovsanalys. Visst kan dessa typer av system vara effektiva vid flaskhalsar och iför en process där produktivitet är viktigast, men detta gäller enbart om rapporterna som genereras används i till ett målinriktat förbättringsarbete.

Det största problemet med datoriserade system är tidsaspekten. Ett projekt för produktionsuppföljning börjar typiskt leverera information om 6-12 månader. Hur vet vi idag om vi har behov denna information då? Om ett halvår har vi förmodligen andra problem att ta tag i. Kanske har vi fått in nya produkter,utrustningen är kanske inte längre en flaskhals eller vi kanske har problem hos en leverantör som just då är viktigare än något annat.

Om vi istället går ner till produktionen idag och börjar mäta för hand har vi informationen processens effektivitet och stabilitet redan i eftermiddag. Den enda utrustning vi egentligen behöver är papper,penna och en klocka. Imorgon kan vi skissa på ett nyttönskat läge och kan prova en första åtgärd. På tre månader har vi genomfört en mängd förbättringar och har en betydligt stabilare produktion.

Om vi efter detta arbete ser ett behov av att fortsatt mäta effektiviteten och tycker att vi har ett behov av fortsätt förbättring av denna process? Ja iså fall är det dags att automatisera mätningen och satsa på ett datoriserat system. Vi har kunskap om vår process och vet vad som är viktigt att följa.

Oskar Olofsson

Ladda ner: TAK-kalkylator i Excelformat

Lär mer: Undvik fallgroparna med TAK-systemIntresserad av Lean och WCM?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du

  • Alla nya artiklar i din e-post
  • Gratis första kapitel ur böckerna "Bästa kända arbetssätt" och "Lyckas med 5S"
  • Inbjudan till gratis webinarium och utbildningar
  • Tillgång till kalkylatorer och presentationer
Förnamn
E-post

Ny bok - Bästa kända ledarskap!

Intressant, viktigt och lättläst, lätt att begripa och förstå!

Boken kommer bli en handbok för mig i framtiden


Bästa Kända Arbetssätt

Bästa Kända Arbetssätt

Jag plöjde igenom boken på två dagar, hade sträckläst den om jag inte börjat så sent första kvällen.

Jag gillar den verkligen, det är ett enkelt språk och ett bra verktyg.


Lyckas med 5S

Lyckas med 5S

Boken tycker jag är toppen, har varit min mentor i lean arbete.

Vi har mycket nytta av din bok. Vi arbetar sedan länge med 5S i våra verkstäder och håller nu på att föra in detsamma i våra kontor