En framtidsspaning på svensk produktion

Nyhetsbrev 2012-12-05

Trenden har ju sedan lång tid varit att flytta produktion från Sverige till låglöneländer. Under dessa mörka tider känns kanske som om detta kommer att fortsätta för alltid, men är det verkligen så?

Jag har gjort lite research och har funnit två trender som faktiskt pekar åt andra hållet.

Det blir mindre och mindre lönsamt att producera i Kina

Enligt en undersökning från Boston Consulting Group förväntas skillnaden i tillverkningskostnader mellan Kina och västländer bli mindre och mindre för att redan 2015 vara nära noll.

Orsaken är att lönerna i Kina ökar för varje år samtidigt som produktiviteten är mycket låg och växer sakta. Enligt undersökningen behövs nu fyra kinesiska arbetare för att producera lika mycket som en amerikansk! Dessutom slår ökade energipriser alltmer igenom på priset för importerade varor.

Med så små skillnader blir drivkraften för att lägga ny produktion i Kina troligtvis snart alltför låg. Som vi som arbetar med produktion vet är nackdelarna med stora avstånd är stora. Viktigast är kanske att långa ledtider gör det mycket svårt att bedriva ett aktivt kvalitetsarbete enligt leanmetoder.

Troligen kommer därföratt se ganska lite ny outsourcing till Kina. Företag som ändå lägger produktion där måste arbeta med produktivitesförbättringar enligt lean på samma sätt som här, något som hittills inte varit nödvändigt pga löneläget.

Nya produktionsmetoder möjliggör småskalig produktion

Den andra trenden är kanske ännu mer genomgripande. Enligt New Scientist är vi just nu mitt inne i en andra industriell revolution som kommer att skapa helt nya förutsättningar för alla som producerar något. Det handlar om möjligheten att kunna skriva ut fysiska produkter med hjälp av en”3D-skrivare”. För hembruk finns hittills endast maskiner som skriver ut produkter i plast, men professionella maskiner kan skriva ut allt från nylon till glas och titan. Det finns tillochmed maskiner som skriver ut choklad! Allt kan göras med vilka komplexa former som helst.

Hur denna teknik kommer att förändra tillverkningsindustrin kan man bara spekulera i, men man kan ju jämföra med hur vanliga skrivare har förändrat tryckeribranschen.

Jag tror att vi på lång sikt alla har en 3-D skrivare hemma som skriver ut det vi behöver. Min gissning är dock att innan”hemfabriken” slagit igenom i större skala kommer en fas med mindre produktionsenheter som skriver ut produkter efter behov för att försörja den lokala marknaden med hög kundanpassning och med snabba leveranser.

Exempel 1 : för bilverkstäderna i en stad finns kanske en gemensam liten fabrik för att snabbt kunna skriva ut reservdelar som används sällan. Som mekaniker väljer du vad du vill ha på nätet, tryck skriv ut och hämtar sedan din reservdel från det lokala centret.

Exempel 2: Ditt barn vill ha ett nytt skal till sin telefon. Hon/han väljer mellan tusentals modeller och färger på nätet, lägger till sin favoritfigur och sitt namn. Imorgon ligger den i posten.

En ljus men annorlunda framtid

Så sammanfattningsvis. Framtiden för produktion i Sverige ser inte alltför mörk ut, men om vi vill vara konkurrenskraftiga på lång sikt kanske vi inte kan producera på samma sätt som idag. Istället för storskalighet och outsourcing tror jag att vi i framtiden kommer att se mer lokal produktion med stor kundanpassning.

Vad tror du, kommer dessa trender att förstärkas? Kanske är det läge att se över produktionsstrategin?

/Oskar Olofsson

 

Referenser:

https://www.bcgperspectives.com/Images/made_in_america_again_tcm80-84471.pdf

http://www.newscientist.com/article/mg21128236.100-3d-printing-the-technology-that-changes-everything.htmlhttp://www.newscientist.com/article/mg21128236.100-3d-printing-the-technology-that-changes-everything.html

Lär mer: När Lean misslyckas


Intresserad av Lean och WCM?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du

  • Alla nya artiklar i din e-post
  • Gratis första kapitel ur böckerna "Bästa kända arbetssBätt" och "Lyckas med 5S"
  • Rabatt på utbildningar och kurser
  • Tillgång till kalkylatorer och presentationer
Förnamn
E-post